dimecres, 18 de novembre del 2015

Xaxes i WiFi

Diem que dos o més ordinadors estan en xarxa, o formen un xarxa, quan estan connectats entre ells i poden intercanviar informació. L'exemple més senzill de xarxa informàtica és el de dos ordinadors connectats directament mitjançant un cable de xarxa.
Les xarxes són de gran utilitat ja que permeten compartir informació, maquinari i programari entre els ordinadors que la componen.

Per poder connectar-se a una xarxa hi han diferents formes:
-Amb tagetes de xarxa (un perifèric que fa d'intermediari entre la xarxa i l'ordinador que es col·loca en una de les ranures d'expansió de la placa base, on s'insereix el connector del cable de xarxa)
-Amb Wifi. És un estàndard de comuncació sense cables que està revolucionant les xarxes infomàtiques públiques, les del hogar i les de les empreses. 
És un sistema de transmissió de dades sense fils que utilitza la freqüència de 2.4GHz, que estava lliure de regulaions i usos comercials. Wifi té l'avantatge del seu fàcil i ràpida intal·lació sense els inconvenients de incompativilidad de dispositius típics d'una xarxa amb fils. L'abast d'una xarxa Wifi és d'uns 100 metres. Amb una antena amplifiadora es poden alcanzar diversos quilòmetres.Com que no hi cables, poden usar-se ordinadors portàtils que permeten mobilitat sense perdre la connexió amb Internet.

dijous, 22 d’octubre del 2015

Components i Perifèrics d'un ordinador.

Al nostre institut, a la classe d'informàtica hem treballat els components i els perifèrics d'un ordinador:

-Hi ha diferents components a l'ordinador:

1. La font d'alimentació. És dins la caixa, a la part posterior. Com que la font d'alimentació realiza un treball físic, s'escalfa. Per evitar que s'escalfi excessivament, té un ventilador que agafa aire fred de l'exterior i el fa passar pel seu interior.

2. La placa base. És un dels principals components de l'ordinadors. És una placa de plàsic amb un circuit gravat a la seva superfície, és a dir, un circuit imprès. A ella es connecten tots els components de l'ordinador.

3. El microprocessador. És un xip o circuit integrat que fa la funció de cervell de l'ordindor. Es el xip més potent utilitzat als ordinadors. Al seu interior té cents de milions de transitors i altres components elèctronics que li permeten manejar una gran quantitat d'informació i fer calculs matemàtics a gran velocitat.

4. La Memòria RAM. Emmagatzema temporalment dades (nombres, dates, lletres, etc.) i programes (instruccions que li indiquen què ha de fer amb aquestes dades). El contingut de la memòria RAM es modifica constantment, s'esborren les dades ja utilitzades i es desen d'altres noves. Si apaguem l'ordinador, la informació emmagatxemada a la memòria RAM desapareix, es perd. Es diu que té una memòria vòlatil.

5. La Memòria òptica. Per llegir la informació que contenen només cal introduir el CD o DVD a la unitat de lectura i fer un clic damunt de la lletra corresponent. Per gravar informació cal disposar d'una gravadora i un hadware espeífic (hi han molts programes comercials i gratuïts disponibles). Les dades emmagatzemades en una memòria òptica queden desats de forma permanent, és a dir, no es perden quan s'apaga l'ordinador.

6. El disc dur. És el dispositiu que normalment utilitzem quan desem un fitxer (un text, un dibuix, una fotografía, etc.) per continuar treballant-hi en un altre moment.També s'emmagatzemen al disc dur els programes (processador de text, full de càlcul

7. Els ports. Són connexions elèctriques que permeten al microprocessador comunicar-se amb els perifèrics (teclat, pantalla, ratolí, etc.). L'adaptador de cable que s'introdueix al port s'anomena connector.

8. Les ranures i targetes d'expansió. Són circuits impresos, similars a la placa base, però de mida i complexitat menor. S'instal·len a l'ordenador per ampliar la seva funcionalitat o donar-li noves capacitats que no venen de sèrie a l'equip.

-Hi ha també diferents perifèrics:
1.Els perifèrics d'entrada.
2.Els perifèrics de sortida.
3.Els perifèrics d'entrada i sortida.